News Releases

Smithsonian Opens New Sustainable Research Lab

Mathias Lab Constructed To Be Smithsonian’s First LEED Platinum Building

September 10, 2014

The Smithsonian Institution will open the doors of its greenest building to date Sept. 19: the Charles McC. Mathias Laboratory on the campus of the Smithsonian Environmental Research Center in Edgewater, Md. Designed to be the first Leadership in Energy and Environmental Design Platinum building in the Institution, the Mathias Lab will emit 37 percent less CO2 than a comparable lab that does not meet LEED-certification standards.

Before the new Mathias Lab, almost two-thirds of SERC’s office space and one-fourth of its lab space were housed in trailers. The disjointed environment hindered communication and the kind of experiments scientists were able to do.

“The new lab provides us flexible space for future cutting-edge research,” said SERC Director Anson “Tuck” Hines. “Biogenomics, conservation biology, global change—these are all at the forefront of environmental science today. The new lab gives our scientists the ability to explore new territory in a more sustainable way.”

Building a sustainable research laboratory is more difficult than building a sustainable home, office space or school, largely because research environments are highly energy intensive and typically consume three-to-four times as much electricity as other buildings. However, research efforts on climate change, invasive species and conserving the Chesapeake Bay are vital to preserving healthy ecosystems throughout the rest of the world. The challenge for lead architect Howard Skoke of EwingCole was to enhance these research projects while slashing their environmental footprint.

The finished lab’s reduced carbon footprint comes from a substantial reliance on renewables. A geothermal well field with 250 wells provides a highly efficient heat exchange for the lab’s HVAC system, while a 352-kilowatt array of solar panels provides water heating and covers 15 percent of the building’s annual electricity expense. Energy efficiency also received a boost from passive solar lighting, a result of its open interior design and large windows, as well as automated lighting controls and strong insulation. In total, the Mathias Lab will save an estimated 42 percent on energy costs each year compared to a lab without LEED certification.

The lab will also recycle 100 percent of its water through innovative interconnection of systems. All domestic “gray water” will go to a wastewater treatment plant on the SERC campus within walking distance of the lab. From there, it will be sent back to the lab for reuse in fire protection, irrigation and the water-closet supply. Some of the water will nourish the 4.5-acre constructed wetland on the lab’s south side. Three cisterns will capture rainwater to irrigate the wetland, which will filter stormwater and provide a living habitat for native plants and animals.

The majority of the project’s $57 million funding came from Congress. Construction began in May 2011 with the addition of 69,000 square feet of new laboratory and office space. Renovation of the existing 23,000-square-foot laboratory completed the project in fall 2014.

“Mac Mathias would have loved this building as much as the research that is going to go on inside it,” said Sen. Ben Cardin (D-Md.). “This new lab will dramatically advance research efforts on conserving the Chesapeake and understanding climate change. Highly energy efficient, heavily reliant on renewable energy sources and quite beautiful, the lab is a statement on how the built and natural environments can continually complement one another.”

“As a strong supporter of the Smithsonian Environmental Research Center, I’m pleased that this new sustainable research facility will provide men and women at the forefront of environmental science with the space needed to conduct their critical work,” said Congressman Steny Hoyer (D-Md.). “Throughout my career, I’ve been proud to support investments in research and innovation, and I look forward to joining the SERC team as they open the new Mathias Lab.”

The ribbon-cutting ceremony will take place from 2 to 4 p.m. Sept. 19 and include remarks from Cardin, Hoyer and Smithsonian Secretary Wayne Clough. The public can visit the lab Sept. 20 during SERC’s annual Open House.

EwingCole was the design firm for the project. The general contractor was Hensel-Phelps Construction Company. Images of the laboratory and a comprehensive fact sheet are available on Smithsonian’s Newsdesk.

# # #

SI-431-2014

Media only                         
Kristen Minogue 
443-482-2325 
minoguek@si.edu

Mathias Lab
Related photos: 

Mathias Laboratory

Mathias Laboratory

Photo by Chuck Gallegos

Drawing on geothermal and solar power, and other features such as automated lighting, the Mathias Lab is estimated to be 42 percent more energy efficient than a non-LEED-certified lab. (Photo by Chuck Gallegos)

Related photos: 

Mathias Laboratory rain garden

rain garden

Photo by Monaca Noble / Smithsonian Environmental Research Center

On the south side of the lab, this 4.65-acre constructed wetland acts as rain garden to filter stormwater. The wetland also receives irrigation as part of the lab’s system to recycle 100 percent of its water. (Phot by Monaca Noble / Smithsonian Environmental Research Center)

AttachmentSize
Mathias Lab Fact Sheet.pdf1.12 MB


DCSIMG